Новости

“Hacker who cracked your email” или хакер који вам је “провалио” (открио) лозинку мејл налога

24.10.2018

Једна од најновијих превара која ових дана кружи интернетом, је спам мејл који Вам саопштава да је непознати хакер дешифровао лозинку Вашег мејл налога и уређаја пре неколико месеци, приликом Ваше посете неком од сумњивих сајтова.

Спам мејл и преваре

Уколико сте Ви једна од особа која је примила мејл, са овим или сличним садржајем, онда сте највероватније мета мејл преваре.
Сврха мејла је да Вас превари и наведе да уплатите одређену количину новца у дигиталној валути “Bitcoin” , како би наводни подаци које је нападач прикупио о Вама били уклоњени.

Превара на први поглед делује веродостојно, јер изгледа као да је мејл послат са Вашег мејл налога.
Међутим, будите сигурни да Вашем мејл налогу није приступљено.
За ово су заслужни сервиси попут anonymailer.net, који служе за слање анонимних мејлова са могућношћу прикривања пошиљаоца, односно самосталног уноса мејл адресе коју желите да се појави у информацијама о пошиљаоцу. 

Ове врсте превара постојале су и у прошлости.
Чак и да нисте приступали сајтовима са “пикантним” садржајем и да на Ваш уређај није прикључена камера, садржај мејла биће исти.

За циркулисање ових мејлова по интернету, одговорни су скорашњи сигурносни пропусти на сајтовима попут “LinkedIn” и “Adobe” , са којих су нападачи прикупили одређене информације корисника.

На сајту haveibeenpwned.com можете унети своју мејл адресу како бисте пронашли са ког сајта су Ваше инфромације “процуреле” .

Иако се ради о превари, саветујемо Вам да подигнете ниво сигурности Ваших уређаја редовним ажурирањем оперативног система и програма, као и редовним скенирањем фајлова квалитетним анти-вирус и анти-малвер алатима за отклањање злонамерних програма (вируса). a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a 

Слика преузета са media4.s-nbcnews.com