МАЛА IT ИСТОРИЈА

Представљен Harvard Mark I

harvard mark I

7. август 1944. година
Сједињене Америчке Државе

IBM представио је Харвардском универзитету машину под називом Automatic Sequence Controlled Calculator (ASCC), која је касније преименована у Harvard Mark I.

Harvard Mark I конструисан је по дизајну који је осмислио харвардски студент Хауард Ајкиен 1937. године, и сматра се за први електро-механички рачунар.

Иако Mark I није био технолошки напредан као његов конкурент ENIAC, (први “пунокрвни” електронски рачунар), који се појавио у време када је Mark I пуштен у употребу 1946. године, ипак, током његовог конструисања, родила се велика жеља за стварањем напреднијих рачунарских система. а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а а

Слика преузета са harvard.edu