МАЛА IT ИСТОРИЈА

Моћан Миш

моћан миш

2. август 2005. година
Сједињене Америчке Државе

На данашњи дан 2005. године, Apple je пустио у продају своју верзију рачунарског миша, који је назвао Mighty Mouse.

Био је ово први рачунарски миш компаније Apple, који је био опремљен са више од једног тастера, 22 године након њиховог првог уређаја ове врсте који је долазио уз Lisa системе.

За производњу Mighty Mouse-а била је ангажована јапанска компанија Mitsumi Electric, која је позната по производњи разних уређаја, иза којих стоје велике компаније попут Nintendo-ове DS Lite конзоле, Apple-ове Pro тастатуре, као и бројних других периферних јединица и компоненти за рачунарске и конзолске системе.

Mighty Mouse користио је сада већ стандардни оптички сензор за детекцију позиције уз 4 функционална тастера.

За леви и десни “клик” коришћени су капацитативни сензори, а уместо точкића за листање, који је мање – више био стандардан на већини рачунарских мишева, користио се минијатурни навигациони точкић, који је регистровао покрете у 8 оса и који је такође био осетљив на притисак.

Са леве и десне стране налазила су се још 2 додатна тастера са везаном функцијом.

Повезивање са рачунаром одвијало се путем USB прикљука, а касније била је доступна и бежична верзија миша, која је користила Bluetooth конекцију.

Цео хардвер Mighty Mouse-а био је смештен у елегантну белу пластику, која је пратила јединствен Apple-ов дизајн, уз неизоставни Apple лого, утиснут на врху.

Занимљиво је и то да је компанија Man and Machine, годину дана раније, такође креирала миш са истим именом, који је био намењен за рачунаре који су се користили у медицинске сврхе.

Ипак, Apple je први извојевао заштитни знак за свог “Моћног Миша”.

Слика преузета са blogspot.com