Уколико вам је из неког разлога ускраћен приступ вашем веб сајту и имате проблем са слањем и примањем мејлова са мејл адресе која је везана за домен на ком се налази недоступни сајт, а такође сте преиметили да вам је онемогућен приступ cPanel-у, као и Webмail-у са једног уређаја или више уређаја који користе исту интернет конекцију, најчешћи узрок ових проблема је блокада IP адресе.

Постоји Више разлога зашто IP адреса ваше интернет конекције може бити блокирана од стране нашег сервера.

У следећих пар речи описаћемо пар, по нашој процени, најчешћих узрока блокирања.

Узрок број 1: Погрешни параметри за приступ.

Било да је то корисничко име, лозинка или мејл адреса, једно погрешно слово, карактер или празно место вишка, доводе до грешке приликом покушаја приступању неком од наших сервиса (cPanel, Webmail, FTP…итд). (пример погрешног логовања на cPanel)

Исти проблем могу да изазову погрешно уписани параметри унутар подешавања програма за примање и слање мејлова на уређају корисника, као и погрешнo уписани параметри за приступ административној страни веб сајта (WordPress, Joomla, Drupal…итд). (пример погрешног логовања на WordPress)

Разлог због ког погрешни параметри изазивају блокаду одређене IP адресе, је због тога што је сигурносни систем подешен тако да регаује на више узастопних погрешних логовања са једне IP адресе и исту да блокира уколико се деси одређени број узастопних погрешних логовања у одређеном временском интервалу.

Конкретно у нашем случају, потребно је да систем детектује 5 погрешних покушаја приступа cPanel-у или 10 погрешних покушаја приступа Webmail-у у року од сат времена, да би одређена IP адреса била блокирана.

Узрок број 2: Недозвољене и малициозне скрипте или екстензије на ваб сајту.

Уколико се на сајту налазе недозвољене и малициозне скрипте или екстензије које су постављене од стране модератора тог сајта, или пак од стране неовлашћеног лица (хакера), приступање том сајту може да проузрокује активацију нашег сигурносног система и на тај начин дође до блокадe IP адресе.

Узрок број 3: Дистрибуција спам мејлова.

Ако је примећено да се са одређене IP адресе шаље већи број мејлова са неприкладним садржајем, администратор сервера има право да због сигурности сервера и осталих клијента онемогући слање мејлова суспензијом налога или блокирањем IP адресе.

Нашим клијентима је на располагању опција за самостално одблокиравање IP адресе. Детаље о томе можете пронаћи на овом линку.