Шта је наменска IP адреса?

IP означава Интернет протокол и дефинише се као јединствена адреса додељена сваком рачунару који је повезан са одређеном мрежом.

Адреса Интернет протокола игра улогу јединственог идентификатора који се користи за пружање важеће локације машине или веб локације у одређеној мрежи.

Која је разлика између наменске и дељене IP адресе?

Разлика између дељених и наменских IP адреса је прилично једноставна.

Дељена IP адреса је једна адреса коју користе више веб локација унутар једног веб сервера.

У овом случају, веб сервер треба да уради неки додатни посао, прослеђујући захтев корисника на исправну веб локацију.

Имати наменску IP адресу значи да веб сајт има своју сопствену адресу, и могућност приступа истом је могућ коришћењем IP адресе или домена.

Какве су погодности коришћења наменске IP адресе?

Омогућава приступ вашој веб страници сваки пут чак и уколико домен не постоји.

Понекад је неопходно проверити како ће се веб страница изгледати и функционисати пре него што дефинишете име домене и покренете своју веб страницу на вебу. Посебна IP адреса ће вам омогућити директан приступ серверу без претходно постављених ДНС-ова за име домена.

Наменска IP адреса погодна је за репутацију мејл сервера.

Поседовање поседовање сајта на намеској IP адреси, може изазвати непредвидљиве потешкоће, а у овом случају може утицати и на функционисање мејлова.

Постоје неке ситуације када неки корисник, који користи дељену IP адресу са вама, услед намерне или ненамерне дистрибуције мајлова недозвољеног садржаја постане забрањен или означен на листи за спамове.

На тај начин пред тога што је домен тог налога означен на спам листи, такође на исту листу уписује се и IP адреса са које су спам мејлови послати, што значи да уколико је IP адреса дељена и сваки од налога који користи ту IP адресу може да има проблем са примањем и слањем мејлова.

Коришћење наменске IP адресе за слање и примање мејлова изолује вашу услугу од последица злоупотребе где су други криви.

Добро је за пословни идентитет.

Ако желите да хостујете сопствену онлајн продавницу или другу веб локацију која се односи на е-трговину, а не желите да користите додатне услуге треће стране за руковање плаћањима, сасвим је неопходно да поседовање наменске IP адресу и ССЛ сертификата за веб страницу како би осигурали сигурност података ваших купаца.

Наменска IP адреса за коришћење одређених апликација и скрипти.

Понекад, одређена апликација или скрипта за коју можда желите да покренете на вашем серверу захтева посебну IP адресу.

Уколико сте наш корисник и желите да поседујете наменску IP адресу потребно је да нам захтев пошаљете путем мејла или тикета за подршку.