У оквиру вашег хостинг налога (cPanela), доступне су вам опције које вам омогућавају да самостално прилагодите обавештења која ће вас благовремено информисати или упозорити уколико је укупан простор вашег хостинг налога близу предвиђеног максимума, да је дошло до измене контакт мејл адресе на коју се достављају поменуте информације и упозорења, када је извршен приступ вашем хостинг налогу…итд.

За почетак потребно је да приступите вашем хостинг налогу (cPanelu).

Приступ cPanelu је крајње једноставан и врши се на следећи начин.

Потребно је прво да у вашем интернет прегледачу који користите (Firefox, Chrome, Edge…) у горњем пољу за уписивање веб адресе унесете URL који се састоји од пуног назива вашег домена и екстензије /cpanel (нпр. vas.domen/cpanel)

или коришћењем порта 2083 уместо екстензије /cpanel (нпр. vasdomen:2083).

Након тога, отвориће вам се страна за пријаву на cPanel, у којој се налазе поља за корисничко име (Username) и лозинку (Password).

У поље “Username”, потребно је да упишете корисничко име вашег хостинг налога које је дефинисано приликом креирања истог и који вам је достављен путем мејла на мејл адресу коју сте пријавили као контакт.

У поље “Password”, упишите лозинку коју сте дефинисали приликом креирања вашег хостинг налога, односно лозинку коју сте регистровали последњом обновом исте. (Уколико сте заборавили вашу лозинку за приступ cPanelu,  на следећем линку можете погледати упутство како да самостално обновите лозинку cPanela: Обнова лозинке cPanela)

Проверите да ли су сви параметри правилно уписани и кликните на плаво дугме “Log in”.

Уколико су приступни параметри тачни и приступ успешан, отвориће вам се Почетна (Home) страна вашег хостинг налога cPanela.

Подсећамо вас да вашем хостинг налогу (cPanelu) можете приступити и путем вашег Еутелнет профила, детаљније упутство налази се на следећем линку: Приступ cPanelu кроз профил на клијентском порталу.

На почетној страни вашег хостинг налога (cPanelа), у горњем десном углу, кликните на део где је уписано ваше корисничко име.

 

Након тога, појавиће вам се падајући мени,

где је потребно да изаберете опцију “Contact Information“.

Отвориће вам се нова страна са доступним опцијама за измену контакт мејл адресе и укључивање и искључивање обавештења вашег хостинг налога (cPanelа).

Уколико желите да промените мејл адресу на коју ће вам бити послата обавештења са вашег хостинг налога (cPanelа), потребно је да у пољу “Enter an email address to receive account notifications“, уместо постојеће мејл адресе унесете нову мејл адресу,

а затим кликнете на плаво дугме “Save“, које се налази у доњем левом углу стране, како бисте сачували измене.

Такође, доступна вам је и опција “Enter a second email address to receive account notifications.“, која вам нуди могућност додавања секундарне мејл адресе, на коју ће такође бити послата обавештења са вашег хостинг налога (cPanelа).

Додатну мејл адресу потребно је да унесете у поље “Enter a second email address to receive account notifications.

и затим кликнете на плаво дугме “Save“, које се налази у доњем левом углу стране, како бисте сачували измене.

У секцији са обавештењима, нуди вам се могућност одабира обавештења која ће бити послата на мејл адресу коју сте дефинисали као контакт мејл адресу у претходним подешавањима и која по потреби можете да укључите или искључите, тако што ћете кликом обележити/уклонити жељено поље.

Уколико обележите опцију “My contact email address changes.“, обавештење ће вам бити послато, уколико дође до промене ваше главне контакт мејл адресе.

sloth

Систем ће вас обавестити о томе која је ваша тренутна мејл адреса и нова мејл адреса која ће бити примењена уместо тренутне.

Обележавањем опције “My preference for contact email address change notifications is disabled.“, систем ће вас обавестити о томе да је претходна опција “My contact email address changes.” искључена.

My account approaches its disk quota.” Систем шаље 3 обавештења о укупном заузећу вашег хостинг налога.

Прво обавештење биће вам послато када доступан простор вашег хостинг налога буде на 80% попуњености.

Друго обавештење биће вам послато када доступан простор вашег хостинг налога буде на 90% попуњености.

Треће обавештење биће вам послато када укупан простор вашег хостинг налога буде максимално искоришћен.

Обележавањем опције “My account’s password changes.“, систем ће вас обавестити да је извршена промена лозинке вашег хостинг налога (cPanelа).

Обележавањем опције “My preference for account password change notifications is disabled.“, систем ће вас обавестити о томе да је претходна опција “My account’s password changes.” искључена.

Уколико обележите опцију “Someone logs in to my account.“, систем ће вас обавестити да је извршен успешан приступ вашем хостинг налогу (cPanelu).

Уколико желите да примите обавештење о томе да је вашем хостинг налогу (cPanelu) извршен успешан приступ са IP адресе која припада истом опсегу као и IP адреса са које је извршен претходни  успешна приступ, потребно је да означите опцију “Send login notifications, even when the user logs in from an IP address range or netblock that contains an IP address from which a user successfully logged in previously.

Обележавањем опције “My preference for successful login notifications is disabled.“, систем ће вас обавестити о томе да је претходна опција “Someone logs in to my account.” која вас обавештава о успешном приступу на ваш хостинг налог, искључена.

Уколико обележите опцију “An external account links to my account for authentication.“, систем ће вас обавестити да екстерни налог садржи линк који упућује на страну за ауторизацију ваш хостинг налога (cPanelа).

Обележите опцију “My preference for external account link notifications is disabled.“, и систем ће вам послати обавештење о томе да је претходна опција “An external account links to my account for authentication.” која вас обавештава да екстерни налог садржи линк који упућује на страну за ауторизацију ваш хостинг налога (cPanelа), искључена.

Уколико обележите опцију “My account’s two-factor authentication configuration changes.“, биће вам послато обавештење уколико дође до измене подешавања над опцијом за ауторизацију са дуплом сигурносном провером (“Two-Factor Authentication“).

Обележите опцију “My preference for two-factor authentication notifications is disabled.“, и систем ће вам послати обавештење о томе да је претходна опција “My account’s two-factor authentication configuration changes.” на основу које се шаље обавештење уколико дође до измене подешавања над опцијом за ауторизацију са дуплом сигурносном провером (“Two-Factor Authentication“), искључена.

Када завршите са обележавањем жељених опција за слање обавештења, кликнете на плаво дугме “Save“, које се налази у доњем левом углу стране, како бисте сачували измене.

Напомена:

Изглед вашег cPanel-a може да се разликује од онога што је приказано на сликама, у зависности од теме која је изабрана, као и од уређаја који се користи за приступ.