Ваш “cPanel” нуди опцију отварања мејл налога типа vaseime@imedomena.com (.rs, .net,. info итд) при вашем интернет домену.

Уласком у ваш cPanel (Приступ cPanel-у је објашњен на следећем линку.), видећете листу секција које су вам доступне. Потребно је да пронађите секцију “Email” . Када сте пронашли секцију “Email” , потребно је да кликнете на иконицу “Email Accounts” .

Када сте кликнули на иконицу  “Email Accounts” , отвориће вам се нова страна,

где је потребно да кликнете на плаво дугме “+CREATE“.

На страни која вам се отвори, у падајућем менију “Domain“, изаберите један од жељених домена које имате у оквиру вашег хостинг налога, над којим ћете креирати нови мејл налог.

У поље “Username” упишите само назив домена који иде пре знака “@” и домена. На пример, ако желите да нова мејл адреса гласи “petar@nekidomen.rs“, у поменуто поље “Username” упишите само petar. Остатак мејла налога, знак “@” и домен “nekidomen.rs“, биће додати аутоматски.

У поље “Password

Унесите лозинку којом ћете се пријављивати на нови мејл налог.

Боје црвена и зелена унутар статус бара, означавају ниски и високи ниво сигурности ваше нове лозинке.

Ниво сигурности нове лозинке мора бити означен зеленом бојом, како би била прихваћена од стране система.

Комбиновањем малих и великих слова, са бројевима и специјалним карактерима, као и коришћењем речи ван речника поспешује сигурност ваше лозинке.

 

Опционо, кликом на дугме “GENERATE“, можете креирати насумичну лозинку.

У продужетку истог, налази се дугме у облику стрелице која показује на доле.

Кликом на то дугме, појавиће вам се опције где можете да дефинишете број карактера лозинке, коју желите аутоматски да генеришете и каратере који ће бити сдржани у истој.

У делу “Storage Space“, имате могућност да одаберете величину простора за нову мејл адресу.

Вредност је иницијално изражена у мегабајтима (MB), али кликом на исту можете да одаберете другу жељену вредност.

Уколико величину квоте подесите на неограничено (опција “Unlimited” ), у том случају, величина мејл налога биће одређена величином простора хостинг налога који користите.

У укупан простор вашег хостинг налога улазе фајлови сајта и сви ваши мејлови које имате у дефинисаним мејл налозима.

На крају кликните на плаво дугме “+CREATE” да бисте креирали нови мејл налог.

Кликом на дугме “+CREATE” , успешно сте креирали мејл налог који можете користити путем програма за пријем и слање мејлова (Outlook, Thunderbird…) који користите на свом рачунару или мобилном уређају.

Напомена: На следећем линку можете погледати подешавања за одређене програме за управљање мејловима – Подешавања мејл клијента