Помоћу интернет прегледача који користите (Firefox, Chrome, Edge, Opera…) приступите сајту WordPress.ORG.

WordPress.org sajt

На почетној страни овог сајта кликните на плаво дугме са десне стране “Download WordPress” .

WordPress.org sajt i download linkКада сте кликнули на плаво дугме “Download WordPress” , отвориће вам се нова страна где ћете видети у корњем десном углу плаво дугме “Download WordPress” са бројем последње дотупне верзије, на које је потребно да кликнете како би отпочели скидање фајла који садржи последњу верзију WordPress-а на ваш рачунар.

WordPress.org sajt i download link

На овај начин започеће те процес преузимања архивиране датотеке у “.zip” екстензији, која у себи садржи инсталационе фајлове и директоријуме за “WordPress” .
Преузету архиву потребно је да отпремите у директоријум вашег хостинг налога, који је везан за сајт на коме желите да покренете нову инсталацију “WordPress-а” .
Да бисте тo учинили, потребно је прво да приступите cPanel-у вашег хостинг налога. Упутство за приступ вашем хостинг налогу (cPanel-u) можете пронаћи на овом линку.
Када сте приступили вашем cPanel-у, на почетној страни, у секцији “Files” пронађите и уђите у опцију “File Manager” .

Instalacija WordPress-a

Када сте кликнули на линк “File Manager” , потребно је да отворите директоријум “public_html” .

Instalacija WordPress-a

Ако желите да нову инсталацију “WordPress-а” поставите на вашем главном домену, отпремање и екстракција “WordPress” фајлова и директоријума, врши се директно у “public_html” директоријуму.
У супротном уколико желите да ову инсталацију “WordPress-а” поставите на једном од ваших додатних домена ( “addon” ) или поддомена, у том случају поменута операција отпремања и екстракција “WordPress” фајлова и директоријума, врши са у директоријуму који одговара називу изабраног додатног домена ( “addon” ) или поддомена, који се такође налазе у “public_html” директоријуму.
Упутсво за креирање додатних домена ( “addon” ) или поддомена можете погледати на овом линку.

Отпремање датотеке

Када сте приступили изабраном директоријуму, пронађите и кликните на опцију “Upload” , која се налази у горњем делу “File Manager-a” .

Instalacija WordPress-a

У новом прозору кликните на плаво дугме “Select File” , и изаберите инсталациону архиву (.zip фајл) коју сте претходно преузели.

Instalacija WordPress-a

Такође, отпремање преузете датотеке, можете извршити и превлачењем исте са вашег рачунара, у уоквирену зону “Drop files here to start uploading” исте стране.

Instalacija WordPress-a

Опционо можете да означите опцију “Overwrite existing files” , уколико желите да већ постојећи који носе исти назив и структуру фајлови буду “прегажени” новим (да буду инсталирани нови фајлови а да стари буду измењени).Instalacija WordPress-a

Статус о успешности процеса отпремања датотеке, биће вам приказан на доњој левој страни која се састоји од назива фајла, статусне траке и бројачем величине фајла.

Instalacija WordPress-a

Када процентни број досегне 100% и статусна трака постане зелена, то ће мв бити јасан знак да је изабрани фајл успешно отпремљен.

Након тога кликните на “Go back to/путања/ваше/претходне/стране” , да бисте се вратили на претходну страну.Instalacija WordPress-aЕкстрактовање датотеке

Пронађите отпремљену датотеку, означите је и кликните на опцију “Extract” која се налази у горњем делу “File Manager” прозора.

Instalacija WordPress-a

У новом прозору одаберите путању ка жељеном директоријуму у ком желите да отпакујете архивирану датотеку.

Instalacija WordPress-a

Када сте изабрали жељену датотеку, кликните на сиво дугме у доњем десном углу “Extract File(s)” , чиме ће те започети процес екстракције.

Instalacija WordPress-a

Уколико је процес екстракције успешно завршен, појавиће вам се прозор са детаљним записом извршене операције, где је потребно само да кликнете на сиво дугме “Close” .

Instalacija WordPress-a

Копирање/премештање екстрактованих датотека и директоријума

На крају, потребно је све датотеке и директоријуме из новокреираног директоријума “wordpress” преместите или копирате на жељену локацију.
То можете учинити тако што ће те приступити наведеном директоријуму,

Instalacija WordPress-a

и унутар њега означити све фајлове и директоријуме,

Instalacija WordPress-a

и изабрати опцију “Move” или “Copy” које се налазе у горњем делу “File Manager-a” .

Instalacija WordPress-a

Такође, наведене опције доступне су вам и у менију који ће вам се појавити уколико десним кликом кликнете на једнан од означених фајлова.

Instalacija WordPress-a

У новом прозору упишите путању ка директоријуму у ком желите да копирате или преместите означене фајлове и директоријуме,

Instalacija WordPress-a

и кликните на сиво дугме “Copy File(s)” односно “Move File(s)” на доњој десној страни.

Instalacija WordPress-a